Maandag - 26 Februari 2024 /

Bank of England waarschuwt voor gevaarlijke trend in Bitcoin markt

De Bank of England heeft een rapport gepubliceerd over de financiële stabiliteit van het land. Daarin merken ze op dat de risicobereidheid van de burgers is verhoogd, waardoor crypto-activa volatieler zijn.

Adoptie cryptomarkt

De Bank of England is de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk, opgericht in 1694. Ze noemen dat het feit dat veel instituties in Bitcoin willen investeren, ook voelbaar gaat zijn in de traditionele financiële markten.

“Het feit dat steeds meer mensen in Bitcoin investeren, betekent dat de gevolgen ervan ook voelbaar gaan zijn in de traditionele markt.”

Het zou volgens hen de link tussen de ‘oude financiële markten’ en cryptomarkten sterker kunnen maken, en dit is volgens de bank een gevaarlijke trend.

“Er zijn echter tekenen van een groeiende interesse in cryptoassets en gerelateerde diensten van institutionele beleggers, banken en belangrijke exploitanten van betalingssystemen. Deze ontwikkelingen zouden de onderlinge verbanden tussen cryptoassets en andere systemische financiële markten en instellingen kunnen vergroten.”

Deze ontwikkeling is zorgelijk, omdat men schijnbaar meer risico’s gaat nemen, zo stelt de BoE. Ze waarschuwen dat deze kwetsbaarheid in de markt voor grote correcties kan zorgen. Die zullen dan ook voelbaar zijn in het ‘oude systeem’.

Innovatie

Verder stelt het rapport dat de Financial Policy Committee (FPC) van de bank het belang van innovatie in de financiële systemen erkent. Maar niet de innovatie die op Bitcoin plaatsvindt (met Lightning, Taproot, Drivechains of RGB), maar ze kijken vooral naar stablecoins. Fiatvaluta in een digitaal jasje dus.

En dan met name stablecoins die in de retailmarkt gebruikt kan worden. De FPC moedigt regelgeving aan die het vertrouwen van het publiek in deze nieuwe vormen van digitaal geld bevorderen.

De auteurs van het rapport noemen dat het vertrouwen in de digitale valuta hetzelfde moet worden, als de manier waarop het publiek vertrouwen heeft in fiatgeld.

Central Bank Digital Currency

BoE ondersteunt en onderzoekt de ontwikkeling van een Britse CBDC, wat staat voor Central Bank Digital Currency. Een stablecoin die door de centrale bank zélf wordt uitgegeven. Ze hebben een speciale commissie opgericht. Toch melden ze dat er nog geen besluit genomen over de details van de CBDC.

De bank zei onlangs dat dit type ‘cryptovaluta’ (als je het zo mag noemen) tienduizenden keren efficiënter kunnen zijn dan Bitcoin. De verwachting is dat het gewoon naast contanten en bankdeposito’s zal bestaan. Het gaat cash geld dus niet vervangen, zo lijkt het.

Vergis je echter niet: een CBDC is het tegenovergestelde van Bitcoin. Het is niet decentraal, niet permissieloos, niet per definitie privacy-vriendelijk en het heeft geen schaarse valuta.

De Europese Centrale Bank maakte vandaag haar vervolgplannen bekend voor de digitale euro. De Raad van Bestuur gaat een nieuw onderzoekstraject van 24 maanden in, zo maakte president Lagarde vandaag bekend.

Misschien ook interessant?

Ripple (XRP) verlengt de correctie van zijn hoogtepunten

De cryptocurrency markt blijft onder druk staan, de prijs van Bitcoin daalde deze zaterdag onder het prijsniveau van $ 35.000, en voorlopig wijst alles erop dat de prijs nog meer zou kunnen dalen. Ripple XRP / […]

Lees meer

Bitcoin Lightning Network is 51 miljoen euro waard

De capaciteit van het Bitcoin Lightning Network is boven de 1.500 bitcoin uitgekomen, dit vertegenwoordigt een waarde van 51,36 miljoen euro tegen de huidige koers. Bitcoin goedkoper en sneller Het Lightning Network is de belangrijkste schaaloplossing […]

Lees meer

AANTAL BEREIKBARE NODES OP HET BITCOIN-NETWERK BEREIKT NIEUWE ALL-TIME HIGH

Het aantal bereikbare nodes op het Bitcoin-netwerk heeft voor het eerst de grens van 13.000 overschreden. Volgens gegevens van het statistiekendashboard van het Bitcoin-netwerk, Bitnodes.io, werd deze mijlpaal bereikt op 5 juli toen het aantal bereikbare nodes de […]

Lees meer