Zaterdag - 30 September 2023 /

Bitcoin en Ethereum kelderen terwijl $4 miljard aan opties verlopen

De grootste twee cryptocurrencies hebben het vandaag moeilijk, nu een recordaantal ETH-optiecontracten afloopt.


Recordaantal ETH-opties loopt af

Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en de bredere markt hebben de afgelopen 24 uur een grote klap gekregen. De twee grootste cryptocurrencies zijn de afgelopen dag met respectievelijk 7,6% en 8% gedaald. Zou het te maken kunnen hebben met de $3,8 miljard (tegen de huidige prijzen) in optiecontracten die net zijn afgelopen?

Ja én nee, zeggen experts.

Bitcoin- en Ethereum-opties zijn derivatencontracten die kopers het recht geven (niet de verplichting) om de activa in de toekomst tegen een bepaalde prijs te kopen. Als opties zijn ingesteld om te vervallen, kan de markt volatiel worden. Dit komt omdat traders hun potentiële crypto-aankopen zullen blijven vasthouden of dumpen.

Op de laatste vrijdag van mei liep een hele reeks opties af. Vervolgens stortte de markt in. Vandaag zijn Bitcoin-opties die 83.700 BTC (ter waarde van $2,6 miljard) en 685.000 in Ethereum (ongeveer $1,2 miljard) vertegenwoordigen, verlopen. Dat is een recordaantal optiecontracten dat op één dag afloopt voor Ethereum. En beide activa hebben het moeilijk, wat suggereert dat traders ervoor hebben gekozen om te verkopen.

“Ik denk dat het aannemelijk is dat het volatiliteit veroorzaakt, omdat het de grootste vervaldatum van opties ooit is voor Ethereum.” Dit vertelde Ki Young Ju, CEO van CryptoQuant, aan Decrypt. Hij voegde eraan toe dat hij geloofde dat dit het bewijs was van een bearmarkt. Het aanbod van Ethereum neemt op alle beurzen gestaag toe, wat betekent dat beleggers misschien klaar zijn voor een sell-off.


De markt heeft het al moeilijk

Dinsdag zakte Bitcoin voor het eerst sinds januari onder de $30.000. Ethereum dook ook onder de $2.000. Er zijn een aantal redenen voor de crash, maar China is deels de schuldige. China’s centrale bank heeft deze week vijf van de grootste banken van het land en betalingsplatform Alipay verteld om te stoppen met crypto-gerelateerde zaken.

Dat is slechts de laatste in een reeks bewegingen vanuit het land dat zich richt op de crypto-industrie. Voordien ging het land over tot het afdwingen van een Bitcoin-miningverbod. Hierdoor ging de prijs van de valuta naar beneden, en versterkte het het 2017-verbod van de centrale bank op financiële instellingen en betalingsbedrijven die zich bezighouden met cryptotransacties.

Chinese miners kijken nu zelfs buiten de landsgrenzen om hun activiteiten voort te zetten. Dit verergert ook de prijsdaling van vandaag, zeiden andere experts. Alexandre Lores, NFT-analist voor Quantum Economics, zei dat het “waarschijnlijker een kwestie van technische verkoopdruk” was dat de markt het moeilijk had.

“Bitcoin kreeg te maken met een sterke rejection rond $35.000. Toen het er niet in slaagde dat weerstandsniveau te doorbreken, ging het richting ondersteuning rond $31.500,” zei hij. “Als deze ondersteuning standhoudt, kan Bitcoin terugzakken naar $35.000. De meeste coins op de markt, zoals ether, zijn momenteel sterk gecorreleerd met BTC/USD.”

Alex Kruger, ex-bankier en analist, zei ook dat de crash van vandaag “waarschijnlijk” verband hield met het aflopen van de opties. Maar hij voegde eraan toe: “er is zelden een enkele variabele” en om uit te kijken naar “mogelijke verdere aankondigingen van China hardhandig optreden in de komende dagen.” Wat de oorzaken ook zijn, cryptohandelaren zullen de komende weken waarschijnlijk zweten.

Misschien ook interessant?

Website bitcoin.org getroffen door ddos-aanval, 0.5 bitcoin geëist

De website bitcoin.org is getroffen door een ddos-aanval. De mensen erachter eisen een halve bitcoin aan losgeld. Zo laat website beheerder Cobra weten op Twitter, zo meldt nieuwssite Decrypt. Bitcoin.org aangevallen Een ddos-aanval houdt in dat een website […]

Lees meer

El Salvador eerste land dat bitcoin accepteert als wettig betaalmiddel

El Salvador is het eerste land dat de bitcoin heeft geaccepteerd als wettig betaalmiddel. De volksvertegenwoordiging keurde woensdag het voorstel van het kabinet in ruime meerderheid goed, meldt het Amerikaanse CNBC. Het besluit kwam nadat de […]

Lees meer

Ebay naar de bitcoin markt CEO flirt met cryptomunt

CEO Jamie Iannone van Ebay zet een kier open voor bitcoin als betaalmiddel. Dat laat de topman doorschemeren tijdens het programma “Squawk on the Street” van nieuwszender CNBC. De e-commercereus heeft 187 miljoen kopers en verkopers op haar platform. Ebay […]

Lees meer