Woensdag - 5 Oktober 2022 /

Bitcoin (BTC) regulatie “We hebben niet veel tijd meer,” zegt Franse centrale bank

Het hoofd van de Bank of France, Francois Villeroy de Galhau, vindt dat Europa het reguleren van cryptocurrency een prioriteit moet maken. Als dit niet gebeurt kan crypto zomaar eens het huidige monetaire systeem overtreffen, zo stelt Francois:

We moeten in Europa zo snel mogelijk in actie komen, of we riskeren een uitdaging van onze monetaire soevereiniteit

Villeroy de Galhau gaf tijdens een zogeheten Europlace conferentie in Parijs aan dat de tijd begint te dringen. Hij sprak over een tijdsframe van maximaal twee jaar. Als een regelgeving omtrent cryptocurrencies uitblijft zal dit niet zonder risico zijn en kan de euro verzwakken:

Ik moet hier de urgentie benadrukken: we hebben niet veel tijd meer, één of twee jaar. Zowel wat digitale munten als betalingen betreft, moeten we in Europa zo snel mogelijk handelen.

Villeroy spreekt van een groeiende rol van cryptocurrencies op regionale markten. Daarnaast verwijst hij naar het feit dat het gebruik van contant geld is afgenomen tijdens de corona pandemie. Een trend die mogelijk kan leiden tot een algehele afname van het gebruik van geld van centrale banken. Om die reden riep Villeroy de Europese Unie op om in de komende maanden een plan op te stellen.

Eerdere oproep

Het is niet de eerste keer dat Villeroy de Galhau zich uitlaat over de mogelijkheden en risico’s van crypto. In september sprak hij nog over de ontwikkeling van een mogelijke central bank digital currency (CBDC). Ook zei hij dat techbedrijven als Facebook hun eigen financiële infrastructuur zouden kunnen ontwikkelen. Dit is inclusief de ontwikkeling en uitgifte van een eigen stablecoin. Iets wat jaren-, zo niet decennia lang, een negatieve invloed op het monetaire systeem van de EU zou kunnen hebben.

Bank of France heeft een proefprogramma opgesteld voor een eigen CBDC. Meerdere testen zijn al voltooid, waaronder een in januari en een in juni. Meer testen zullen volgen gedurende 2021.

Wanneer het proefprogramma een positieve uitkomst heeft zullen meerdere landen in de EU mogelijk volgen. Coinbase kreeg recent nog een belangrijke vergunning in Duitsland om ook daar actief te zijn. Een teken dat men ook daar warmdraait voor crypto.

Misschien ook interessant?

WAAROM HET NIET OPSCHIET MET DE BITCOIN

Al een week schommelt de bitcoin tussen de 56,5 en de 60.000 dollar. En eigenlijk wil de digitale munt sinds 21 februari al niet meer omhoog. Wat is er aan de hand? Dat en meer […]

Lees meer

ETHEREUM KOERS ZAL $85.000 BEREIKEN TEGEN 2025, ALDUS ANALIST

We hebben door de jaren heen al talloze voorspellingen geplaatst van de Bitcoin koers. We hebben echter weinig voorspellingen voorbij zien komen van de nummer twee cryptocurrency, Ethereum (ETH). Nu is echter een video uitgekomen van de […]

Lees meer

Bitcoin en ethereum blijven consolideren, maar dogecoin koers stijgt weer hard door dit nieuws

In de cryptocurrency markt is er vandaag relatief weinig veranderd. De koersen blijven over het algemeen in hetzelfde bereik heen en weer schommelen. We zien vooralsnog geen grootse uitbraken; niet naar boven, noch naar beneden. De totale […]

Lees meer