Woensdag - 29 November 2023 /

Bitcoin dominantie onder de 50% voor het eerst sinds 3 jaar

Een verzwakkende aanwezigheid van Bitcoin zou altcoins de moonshot kunnen geven waar ze al drie jaar op wachten.
Bitcoin (BTC) daalde op 22 april opnieuw naar recente dieptepunten in de buurt van $ 52.000 en de zwakte voor de grootste cryptocurrency bleef aanhouden.


BTC/USD 1hr candle chart. Bron: Tradingview

Handelaren wachten op altcoin “magie”

Tradingview onthulde een glansloze dag voor BTC handelaren toen BTC/USD kort onder de $53.000 dook alvorens zich rond de $1.000 hoger te stabiliseren.

De beweging kwam op het moment dat Bitcoin op het punt stond zijn dominantie in market cap te verliezen aan altcoins in wat traditioneel de “echte” start van het “alt season” markeert.

Grafieken van on-chain monitoring bron CoinMarketCap toonden aan dat vanaf donderdag, Bitcoin’s aandeel van de totale cryptocurrency market cap op slechts 50,1% stond.

Het marktaandeel van Bitcoin ten opzichte van altcoins is dit jaar sterk gedaald, ondanks de eigen prijsstijgingen, en het ziet ernaar uit dat het door de steun heen breekt die al meer dan drie jaar standhoudt.

Als we kijken naar historisch gedrag, zien we dat elke keer dat Bitcoin de grens van 50% verliest, altcoins snel instappen om het gat op te vullen, vaak geleid door Ether (ETH).

De herschikking ontketent zo een altcoin run die echt past in de beschrijving van het “alt-seizoen” – snelle stijgingen tot een piek, gevolgd door een afkoelingsperiode waarin Bitcoin wat verloren terrein terugwint. Dit was het geval in zowel medio 2017 als begin 2018.


Cryptocurrency market cap share chart. Bron: Coinmarketcap

Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan zou dat als muziek in de oren klinken van altcoinbeleggers, van wie velen al lang beweren dat het “alt seizoen” al aan de gang is, maar zijn ware kleuren nog moet laten zien.

Een race naar de top deze keer zou zelfs hen kunnen verrassen, aangezien veel altcoins al ongelooflijke prestaties hebben neergezet in 2021.

“BTC dominantie 51,6%. De magie begint wanneer 50% breekt,” vatte het populaire Twitter-account CryptoBull vorige week samen.

Markt breekt Dogecoin’s betovering

Op het moment van schrijven, vertoonde Ether in het bijzonder geen tekenen van zwakte in het licht van nieuwe uitdagingen voor BTC/USD, met een winst van 6% in 24 uur om opnieuw $ 2.500 te benaderen.

Anderen waren minder optimistisch, met de top 50 cryptocurrencies meestal lager op de dag.

Dogecoin (DOGE), voorheen de ster van de show, zette zijn daling voort na het raken van all time highs van $0,44 op sommige exchanges. DOGE/USD was al 40% gedaald ten opzichte van de high van donderdag.


DOGE/USD candle chart. Bron: Tradingview

Misschien ook interessant?

Ebay naar de bitcoin markt CEO flirt met cryptomunt

CEO Jamie Iannone van Ebay zet een kier open voor bitcoin als betaalmiddel. Dat laat de topman doorschemeren tijdens het programma “Squawk on the Street” van nieuwszender CNBC. De e-commercereus heeft 187 miljoen kopers en verkopers op haar platform. Ebay […]

Lees meer

Miljardair die grote fan van cryptomunten is waarschuwt voor rally van dogecoin: nog ‘gekker’ dan Gamestop

Miljardair en cryptobelegger Mike Novogratz noemt de ongekende koersrally van de dogecoin nog “gekker” dan de manie rond het aandeel GameStop. De cryptomunt dogecoin is de afgelopen weken meer dan zes keer zoveel waard geworden en behoort […]

Lees meer

Bank of England waarschuwt voor gevaarlijke trend in Bitcoin markt

De Bank of England heeft een rapport gepubliceerd over de financiële stabiliteit van het land. Daarin merken ze op dat de risicobereidheid van de burgers is verhoogd, waardoor crypto-activa volatieler zijn. Adoptie cryptomarkt De Bank of England […]

Lees meer