Zaterdag - 18 Mei 2024 /

Bitcoin dominantie onder de 50% voor het eerst sinds 3 jaar

Een verzwakkende aanwezigheid van Bitcoin zou altcoins de moonshot kunnen geven waar ze al drie jaar op wachten.
Bitcoin (BTC) daalde op 22 april opnieuw naar recente dieptepunten in de buurt van $ 52.000 en de zwakte voor de grootste cryptocurrency bleef aanhouden.


BTC/USD 1hr candle chart. Bron: Tradingview

Handelaren wachten op altcoin “magie”

Tradingview onthulde een glansloze dag voor BTC handelaren toen BTC/USD kort onder de $53.000 dook alvorens zich rond de $1.000 hoger te stabiliseren.

De beweging kwam op het moment dat Bitcoin op het punt stond zijn dominantie in market cap te verliezen aan altcoins in wat traditioneel de “echte” start van het “alt season” markeert.

Grafieken van on-chain monitoring bron CoinMarketCap toonden aan dat vanaf donderdag, Bitcoin’s aandeel van de totale cryptocurrency market cap op slechts 50,1% stond.

Het marktaandeel van Bitcoin ten opzichte van altcoins is dit jaar sterk gedaald, ondanks de eigen prijsstijgingen, en het ziet ernaar uit dat het door de steun heen breekt die al meer dan drie jaar standhoudt.

Als we kijken naar historisch gedrag, zien we dat elke keer dat Bitcoin de grens van 50% verliest, altcoins snel instappen om het gat op te vullen, vaak geleid door Ether (ETH).

De herschikking ontketent zo een altcoin run die echt past in de beschrijving van het “alt-seizoen” – snelle stijgingen tot een piek, gevolgd door een afkoelingsperiode waarin Bitcoin wat verloren terrein terugwint. Dit was het geval in zowel medio 2017 als begin 2018.


Cryptocurrency market cap share chart. Bron: Coinmarketcap

Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan zou dat als muziek in de oren klinken van altcoinbeleggers, van wie velen al lang beweren dat het “alt seizoen” al aan de gang is, maar zijn ware kleuren nog moet laten zien.

Een race naar de top deze keer zou zelfs hen kunnen verrassen, aangezien veel altcoins al ongelooflijke prestaties hebben neergezet in 2021.

“BTC dominantie 51,6%. De magie begint wanneer 50% breekt,” vatte het populaire Twitter-account CryptoBull vorige week samen.

Markt breekt Dogecoin’s betovering

Op het moment van schrijven, vertoonde Ether in het bijzonder geen tekenen van zwakte in het licht van nieuwe uitdagingen voor BTC/USD, met een winst van 6% in 24 uur om opnieuw $ 2.500 te benaderen.

Anderen waren minder optimistisch, met de top 50 cryptocurrencies meestal lager op de dag.

Dogecoin (DOGE), voorheen de ster van de show, zette zijn daling voort na het raken van all time highs van $0,44 op sommige exchanges. DOGE/USD was al 40% gedaald ten opzichte van de high van donderdag.


DOGE/USD candle chart. Bron: Tradingview

Misschien ook interessant?

Cryptomunten verliezen $200 miljard waarde in één dag

Cryptomunt Bitcoin zakte vrijdag onder de grens van $50.000 en zette een verlies in gang van andere veel gebruikte digitale munten als ether en ripple van in totaal $200 miljard. Dat blijkt uit gegevens van […]

Lees meer

Gaan Elon Musk en Tesla binnenkort weer bitcoin (BTC) accepteren als betaalmiddel

In mei van dit jaar kondigde Elon Musk, CEO van Tesla, op Twitter aan dat het autobedrijf niet langer bitcoins (BTC) zou accepteren als betaalmiddel. Musk gaf als reden aan dat het energieverbruik van bitcoin en de gevolgen […]

Lees meer

WAAROM EEN AMERIKAANSE BITCOIN ETF ER IN Q3 VAN DIT JAAR WEL EENS ZIT AAN TE KOMEN

Al verschillende jaren wordt er al gesproken over een Amerikaanse Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund). Maar het verlossende nieuws is tot op heden uitgebleven. In Canada en Brazilië zijn er sinds dit jaar al wel ETF’s te […]

Lees meer