Zaterdag - 28 Januari 2023 /

Bitcoin dominantie onder de 50% voor het eerst sinds 3 jaar

Een verzwakkende aanwezigheid van Bitcoin zou altcoins de moonshot kunnen geven waar ze al drie jaar op wachten.
Bitcoin (BTC) daalde op 22 april opnieuw naar recente dieptepunten in de buurt van $ 52.000 en de zwakte voor de grootste cryptocurrency bleef aanhouden.


BTC/USD 1hr candle chart. Bron: Tradingview

Handelaren wachten op altcoin “magie”

Tradingview onthulde een glansloze dag voor BTC handelaren toen BTC/USD kort onder de $53.000 dook alvorens zich rond de $1.000 hoger te stabiliseren.

De beweging kwam op het moment dat Bitcoin op het punt stond zijn dominantie in market cap te verliezen aan altcoins in wat traditioneel de “echte” start van het “alt season” markeert.

Grafieken van on-chain monitoring bron CoinMarketCap toonden aan dat vanaf donderdag, Bitcoin’s aandeel van de totale cryptocurrency market cap op slechts 50,1% stond.

Het marktaandeel van Bitcoin ten opzichte van altcoins is dit jaar sterk gedaald, ondanks de eigen prijsstijgingen, en het ziet ernaar uit dat het door de steun heen breekt die al meer dan drie jaar standhoudt.

Als we kijken naar historisch gedrag, zien we dat elke keer dat Bitcoin de grens van 50% verliest, altcoins snel instappen om het gat op te vullen, vaak geleid door Ether (ETH).

De herschikking ontketent zo een altcoin run die echt past in de beschrijving van het “alt-seizoen” – snelle stijgingen tot een piek, gevolgd door een afkoelingsperiode waarin Bitcoin wat verloren terrein terugwint. Dit was het geval in zowel medio 2017 als begin 2018.


Cryptocurrency market cap share chart. Bron: Coinmarketcap

Mocht de geschiedenis zich herhalen, dan zou dat als muziek in de oren klinken van altcoinbeleggers, van wie velen al lang beweren dat het “alt seizoen” al aan de gang is, maar zijn ware kleuren nog moet laten zien.

Een race naar de top deze keer zou zelfs hen kunnen verrassen, aangezien veel altcoins al ongelooflijke prestaties hebben neergezet in 2021.

“BTC dominantie 51,6%. De magie begint wanneer 50% breekt,” vatte het populaire Twitter-account CryptoBull vorige week samen.

Markt breekt Dogecoin’s betovering

Op het moment van schrijven, vertoonde Ether in het bijzonder geen tekenen van zwakte in het licht van nieuwe uitdagingen voor BTC/USD, met een winst van 6% in 24 uur om opnieuw $ 2.500 te benaderen.

Anderen waren minder optimistisch, met de top 50 cryptocurrencies meestal lager op de dag.

Dogecoin (DOGE), voorheen de ster van de show, zette zijn daling voort na het raken van all time highs van $0,44 op sommige exchanges. DOGE/USD was al 40% gedaald ten opzichte van de high van donderdag.


DOGE/USD candle chart. Bron: Tradingview

Misschien ook interessant?

IRAN GEEFT NIEUWE BITCOIN-MINING-LICENTIES UIT TIJDENS DALENDE BITCOIN HASHRATE

Als gevolg van het harde optreden van de Chinese regering jegens Bitcoin-miners, is de hashrate van de koningsmunt flink gedaald. Dit heeft op zijn beurt echter weer gezorgd dat andere landen besloten hebben om de […]

Lees meer

China verbant definitief bitcoin (BTC) mining in de Yunnan provincie

Gisteren kwam er via een Chinese bitcoin (BTC) miner in China naar buiten dat de Chinese overheid het minen van crypto in de Yunnan provincie per direct verboden zou hebben. Dit bericht werd afgedaan als desinformatie door […]

Lees meer

Ripple (XRP) prijs stijgt meer dan 130%, mede door dit nieuws, en ander nieuws van deze week!

Wanneer je naar de bitcoin (BTC) koers kijkt, zie je dat het weer een aardige volatiele week was! Wat is er allemaal gebeurd in de wondere wereld van crypto? In dit artikel zetten we het grootste crypto […]

Lees meer