Woensdag - 29 November 2023 /

Elon Musk Het echte gevecht is tussen fiat en crypto

Elon Musk heeft gisteren weer van zich laten horen op Twitter. Ditmaal beantwoordde hij een vraag van zijn één van zijn volgers die zich afvroeg wat zijn gedachten waren over de “peeps” die boos op hem zijn vanwege “crypto”.

Musk reageerde hierop door te stellen dat het daadwerkelijke gevecht er eentje is tussen fiat en crypto, waarbij hij de laatste steunt. Hoewel wij geen fan zijn van de woordkeuze van Musk, zijn wij ervan overtuigd dat hij uiteindelijk ook bij bitcoin zal uitkomen.

Op de korte termijn lijkt er misschien een strijd gaande te zijn, maar dit is een strijd die fiatgeld op de lange termijn alleen maar kan verliezen.

De bedenkingen van Musk over bitcoin

Hoewel Musk in februari nog als een Messias werd ontvangen in de bitcoin gemeenschap, staat hij er nu iets anders op bij de meeste bitcoiners. Musk maakt zich met name zorgen over de klimaatafdruk van bitcoin.

Het is jammer dat de discussie op Twitter vaak zo wordt platgeslagen, aangezien de energiediscussie van bitcoin uiterst complex is. Wat mensen over het algemeen vergeten is de vergelijking te trekken met het huidige financiële systeem.

De wereldwijde schuldenberg is inmiddels bijvoorbeeld opgelopen naar 355 procent van het wereldwijde inkomen. Uitgaande van een gemiddelde rente van 3 procent, betekent dit dat de wereldeconomie jaarlijks met 10 procent moet groeien om niet verder achterop te raken.

Met andere woorden, we zitten momenteel met een systeem dat enkel overeind kan blijven bij eindeloze groei. We moeten steeds meer spulletjes produceren om de schulden terug te betalen. Ook dat is niet heel goed voor de planeet.

Het echte gevecht is tussen fiat en bitcoin

Je kunt je afvragen in hoeverre er daadwerkelijk sprake is van een strijd tussen fiatgeld en bitcoin. Machtsuitoefening is namelijk de enige reden dat mensen kiezen voor fiatgeld.

In een compleet vrije markt zou fiatgeld kansloos zijn tegen andere monetaire assets en bitcoin in het bijzonder. Niemand kiest vrijwillig voor een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt. Macht is het enige wat fiat geld overeind houdt.

Alles wat met macht overeind gehouden moet worden zal uiteindelijk door het verstrijken van tijd gebroken worden. Bitcoin daarentegen is een vorm van geld die vrijwillig door mensen wordt geadopteerd.

 

Misschien ook interessant?

Eerste Nederlandse bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) geldautomaten bedrijf krijgt goedkeuring DNB

Via de geldautomaten van Byecoin is het nu weer mogelijk in Nederland om contant geld om te zetten in bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Dat kondigt het bedrijf op 24 juni aan op zijn website. Byecoin heeft namelijk toestemming […]

Lees meer

Tesla krikt winst flink op met verkoop van bitcoin

Tesla heeft het afgelopen kwartaal 10 procent van haar bitcoin verkocht en heeft daarmee de kwartaalcijfers flink opgekrikt. Volgens topman Elon Musk is de verkoop bedoeld om te laten zien dat bitcoin een serieus alternatief […]

Lees meer

Bitcoin (BTC) wallet van meer dan 9 jaar oud verplaatst voor het eerst BTC

Een Bitcoin (BTC) wallet uit het zogenaamde “Satoshi-tijdperk” is voor het eerst in meer dan 9 jaar weer actief geworden! Meer dan $20 miljoen aan de stokoude bitcoins werden naar een nieuwe wallet gestuurd. Bitcoin bestaat inmiddels […]

Lees meer