Zaterdag - 18 Mei 2024 /

Elon Musk Het echte gevecht is tussen fiat en crypto

Elon Musk heeft gisteren weer van zich laten horen op Twitter. Ditmaal beantwoordde hij een vraag van zijn één van zijn volgers die zich afvroeg wat zijn gedachten waren over de “peeps” die boos op hem zijn vanwege “crypto”.

Musk reageerde hierop door te stellen dat het daadwerkelijke gevecht er eentje is tussen fiat en crypto, waarbij hij de laatste steunt. Hoewel wij geen fan zijn van de woordkeuze van Musk, zijn wij ervan overtuigd dat hij uiteindelijk ook bij bitcoin zal uitkomen.

Op de korte termijn lijkt er misschien een strijd gaande te zijn, maar dit is een strijd die fiatgeld op de lange termijn alleen maar kan verliezen.

De bedenkingen van Musk over bitcoin

Hoewel Musk in februari nog als een Messias werd ontvangen in de bitcoin gemeenschap, staat hij er nu iets anders op bij de meeste bitcoiners. Musk maakt zich met name zorgen over de klimaatafdruk van bitcoin.

Het is jammer dat de discussie op Twitter vaak zo wordt platgeslagen, aangezien de energiediscussie van bitcoin uiterst complex is. Wat mensen over het algemeen vergeten is de vergelijking te trekken met het huidige financiële systeem.

De wereldwijde schuldenberg is inmiddels bijvoorbeeld opgelopen naar 355 procent van het wereldwijde inkomen. Uitgaande van een gemiddelde rente van 3 procent, betekent dit dat de wereldeconomie jaarlijks met 10 procent moet groeien om niet verder achterop te raken.

Met andere woorden, we zitten momenteel met een systeem dat enkel overeind kan blijven bij eindeloze groei. We moeten steeds meer spulletjes produceren om de schulden terug te betalen. Ook dat is niet heel goed voor de planeet.

Het echte gevecht is tussen fiat en bitcoin

Je kunt je afvragen in hoeverre er daadwerkelijk sprake is van een strijd tussen fiatgeld en bitcoin. Machtsuitoefening is namelijk de enige reden dat mensen kiezen voor fiatgeld.

In een compleet vrije markt zou fiatgeld kansloos zijn tegen andere monetaire assets en bitcoin in het bijzonder. Niemand kiest vrijwillig voor een vorm van geld die onbeperkt kan worden bijgedrukt. Macht is het enige wat fiat geld overeind houdt.

Alles wat met macht overeind gehouden moet worden zal uiteindelijk door het verstrijken van tijd gebroken worden. Bitcoin daarentegen is een vorm van geld die vrijwillig door mensen wordt geadopteerd.

 

Misschien ook interessant?

Dogecoin, ethereum of de gulden alternatieven voor bitcoin zijn er volop, dit houden ze in

Naast de bitcoin bestaan er inmiddels duizenden andere cryptomunten waarvan de bedenkers en kopers hopen er ooit rijk mee te worden. Maar de kans op teleurstelling is groter dan de kans op succes. Welkom op […]

Lees meer

650 AMERIKAANSE BANKEN EN KREDIETVERENIGINGEN KUNNEN NU BITCOIN AANBIEDEN

Ongeveer 24 miljoen klanten van 650 Amerikaanse banken en kredietverenigingen kunnen nu Bitcoin (BTC) kopen. Dit wordt mogelijk gemaakt door een nieuwe samenwerking tussen de Amerikaanse betalingsgigant National Cash Register (NCR) en de toonaangevende technologie- en financiële dienstverlener NYDIG. […]

Lees meer

Bitcoin Update koers valt door $50.000, is de uptrend daadwerkelijk gebroken

De bitcoin koers duikt onder $50.000. We bekijken de grafieken en bespreken de mogelijke scenario’s. De Bitcoin (BTC) koers staat momenteel momenteel op 49,369.12USD. Na een nieuwe daling lijkt het erop dat de uptrend voor langere tijd […]

Lees meer