Woensdag - 29 November 2023 /

Bitcoin Lightning Network is 51 miljoen euro waard

De capaciteit van het Bitcoin Lightning Network is boven de 1.500 bitcoin uitgekomen, dit vertegenwoordigt een waarde van 51,36 miljoen euro tegen de huidige koers.

Bitcoin goedkoper en sneller

Het Lightning Network is de belangrijkste schaaloplossing van bitcoin, ontworpen om het goedkoper en sneller te maken om kleine hoeveelheden bitcoin te verzenden. Normaal gesproken duren betalingen op het netwerk slechts een paar seconden en beginnen de kosten vanaf slechts 1 satoshi, of ongeveer 0,00032 euro, volgens Lightning Explorer 1ML.

Dat is bij bitcoin wel anders, een transactie duurt gemiddeld minimaal 10 minuten en de kosten liggen een stuk hoger. Daarnaast is er een limiet aan het aantal transacties dat in een blok past. Dat is exact de reden waarom critici zeggen dat bitcoin nooit een wereldwijd betaalnetwerk kan worden, maar vooral kan fungeren als store-of-value. Het Lightning Network kun je zien als een soort tweede laag over de blockchain van bitcoin, maar dan voor snelle en kleine betalingen.

Indrukwekkende groei

Het netwerk groeit snel sinds januari, toen waren er nog maar 1.040 bitcoins aanwezig op Lightning. Dit betekent dat het in minder dan zes maanden met bijna 50% is gestegen nadat het drie jaar nodig had om boven de 1.000 bitcoin uit te komen.

Het aantal nodes op het netwerk is volgens 1ML gestegen tot 21.567, hoewel slechts 12.040 kanalen online en actief zijn. Over het hele netwerk zijn er nu meer dan 50.000 kanalen die de nodes met elkaar verbinden. Gemiddeld blijft een kanaal 10 maanden open.

Bekendheid door El Salvador

Het Lightning Network heeft de afgelopen weken ook meer bekendheid gekregen doordat de overheid van El Salvador van bitcoin een wettig betaalmiddel heeft gemaakt. Dit werd aangekondigd door Jack Mallers op een conferentie in Miami. Mallers is de grote man bij Strike, een wallet voor het Lightning Network.

Het Lightning Network was al populair in het land, dat kun je bijvoorbeeld zien aan de downloadcijfers van Strike in de Google Play Store.

Daarnaast huisvest El Salvador ook Bitcoin Beach. Dit is een community die volledig op bitcoin draait, en gebruik maakt van het Lightning Network.

Misschien ook interessant?

Ripple zakt richting $0,80-grens, ook Bitcoin en Ethereum verliezen terrein

Bitcoin-prijs verlengde zijn daling tot onder $38.500 en $38.000. Ethereum testte de ondersteuningszone van $2.300, XRP ging richting $0,820. XDC steeg met meer dan 38% en TFUEL steeg met 21%. Bitcoin-prijs begon een nieuwe daling […]

Lees meer

Bitcoin heeft een groot probleem als de technische opzet niet verandert en energiezuiniger wordt, zegt de medeoprichter van Ripple

Het milieuvervuilende aspect van de bitcoin lijkt hét nieuwe gespreksonderwerp te zijn geworden. Chris Larsen, medeoprichter van de op drie na grootste cryptomunt Ripple (XRP), zegt in een recente bijdrage op de site Medium dat bitcoin afstand […]

Lees meer

Goed nieuws voor crypto houders die op zoek zijn naar belastingvoordelen

Degenen die op zoek zijn naar een belastingvoordeel op Bitcoin hebben misschien een uitweg gevonden, aangezien een bedrijf paspoorten verkoopt aan Amerikanen die op zoek zijn naar een dergelijke service. De in het buitenland gevestigde Russische Katie […]

Lees meer