Donderdag - 1 Juni 2023 /

Haal het maximale uit je bitcoin (BTC) trades met deze instrumenten

Het traden met cryptocurrencies is iets dat steeds populairder wordt. Wanneer je op basis van je analyse een goed koopmoment hebt gevonden en vervolgens op het juiste moment verkoopt, kan je met crypto mooie winsten boeken. Maar wist je dat je ook bij dalende koersen winsten kan behalen met crypto trading? In dit artikel lees je drie verschillende manieren om in crypto te handelen waarmee jij nog meer uit trading kan halen!

Bitcoin (BTC) futures

Met futures kunnen traders speculeren op de toekomstige bitcoin (BTC) koers. Ook kunnen zij hun bestaande posities beschermen, of hedgen, tegen onverwachte prijsbewegingen. Maar wat zijn futures eigenlijk?

Waar je normaal gesproken bitcoin van een verkoper koopt tegen de huidige marktprijs (spotmarkt), is een futures een contract tussen twee partijen. In dat contract is opgenomen wanneer en voor hoeveel een bitcoin verkocht of gekocht moet worden.

Stel een trader verwacht dat de bitcoin prijs gaat dalen, dan kan hij of zij een contract verkopen voor de huidige prijs. Laten we zeggen dat de huidige prijs op $55.000 ligt. Het contract wordt dus tegen een prijs van $55.000 verkocht. Mocht de bitcoin prijs inderdaad zakken, dan kan de trader vlak voor het aflopen van het contract het contract weer terug kopen voor een lagere prijs.

Stel dat de waarde van het contract door de zakkende bitcoin koers is gezakt tot $50.000, dan kan de trader het contract dus voor $5.000 lager terug kopen. De trader maakt zodoende een winst van $5.000 ondanks dat de bitcoin koers juist is gedaald. Dit heet ook wel short gaan. Dit is een van de vele manieren waarop bitcoin en crypto futures verhandeld kunnen worden.

Bitcoin optiecontracten

Bitcoin optie contracten lijken op futures, er is echter een groot verschil tussen de twee. Een futures contract verplicht de partijen om de deal te voldoen zodra het contract afloopt, ongeacht de huidige marktprijs. Een optie contract geeft de eigenaar van het contract enkel het recht om het uit te voeren.

Er zijn twee soorten optie contracten; call en put opties. Een call optie geeft het recht om te kopen en een put optie geeft het recht om te verkopen. Voor welke prijs dit is hangt van de strike prijs af. Dit is de prijs waarvoor het contract wordt uitgevoerd, mocht de eigenaar zijn recht willen uitoefenen.

Optiecontracten geven traders tevens de mogelijkheid om in een dalende markt rendement te genereren. Het verschil is dus dat de eigenaar niet verplicht wordt om het contract uit te voeren. Wel heeft hij of zij het recht dit te doen, waarvoor de trader een premium betaalt. Wanneer de prijs gunstig is en wanneer het contract winst oplevert kan de eigenaar ervoor kiezen het contract uit te voeren. Doet hij of zij dit niet dan verliest de trader enkel het premiumbedrag.

Zowel futures- als optiecontracten kunnen met een hefboom worden verhandeld. Dit houdt in dat de trader met grotere contracten kan handelen zonder hiervoor zelf de volledige onderliggende kapitaal te hoeven bezitten. In dat geval handel je dus met geleend geld. Dat betekent dat je grotere winsten kan boeken doordat de contractgrootte groter is. Het betekent echter ook dat het risico groter is. Wees je hier dus van bewust.

Leveraged tokens

Mocht je met een hefboom willen handelen, maar je geen zorgen wil hoeven maken over alle technische dingen omtrent futures en opties? Dan kan je er ook voor kiezen om met leveraged tokens te handelen. Elke crypto heeft verschillende leveraged tokens. Zo biedt de FTX exchange een ETHBULL 3x token. Voor elke procent die ETH stijgt, stijgt het ETHBULL token met 3% in waarde. FTX legt uit hoe deze tokens precies werken:

“Elk leveraged token ziet zijn prijsactie door FTX perpetual futures te verhandelen. Stel dat je bijvoorbeeld $10.000 aan ETHBULL wilt creëren. Om dit te doen, leg je $10.000 in, en het ETHBULL-account op FTX koopt $30.000 aan ETH perpetual futures. ETHBULL is nu dus 3x long ETH.”

Het is bij elk van deze producten van belang je eerst goed in te lezen over hoe ze precies werken. FTX biedt een uitgebreid maar overzichtelijk platform met daarop onder andere de bovengenoemde handelsinstrumenten!

Misschien ook interessant?

Handelsplatform Coinbase naar de beurs: ‘Loopt dit goed af, dan is dat voor de hele cryptomarkt positief’

De bitcoinwereld kijkt deze week vol spanning naar de traditionele financiële markt. Handelsplatform Coinbase maakte woensdag zijn beursgang en kwam terecht op een waarde van 86 miljard dollar. Hoe belangrijk is deze gebeurtenis en wat […]

Lees meer

Deze 3 cijfers zijn nu relevant voor de bitcoin (BTC) prijs

De bitcoin (BTC) prijs lijkt deze maandag te herstellen na de dip bij $31.107 op zondag. Welke statistieken zijn nu van belang voor de koers? We zetten een aantal on-chain indicatoren op een rij om meer inzicht te krijgen […]

Lees meer

AANTAL BITCOIN ADRESSEN MET $1 MILJOEN AAN BTC IS DIT JAAR AANZIENLIJK GESTEGEN

Bitcoin (BTC) heeft een lange weg afgelegd sinds de oprichting in 2009. De Bitcoin koers steeg vorig jaar naar nieuwe hoogtepunten en ook dit jaar bleek de koers niet te stoppen. De marktkapitalisatie van BTC doorbrak dit […]

Lees meer