Vrijdag - 21 Juni 2024 /

Naar recordhoogte gestegen koers bitcoin fors gezakt

De koers van cryptomunt bitcoin is in één dag tijd in totaal met ruim 10 procent gedaald. Dat is een trendbreuk, aangezien de waarde van de munt de afgelopen weken steeds bleef stijgen. De afgelopen week bereikte de koers zelfs een recordhoogte van 62.818 dollar (52.793 euro), maar zondag was de cryptomunt 54.750 dollar waard.

De waardedaling is mogelijkerwijs het gevolg van de op handen zijnde maatregelen die het Amerikaanse ministerie van Financiën wil nemen tegen het witwassen van digitaal vermogen. Ook andere cryptomunten hebben daar last van: Ether, na bitcoin de munt met de grootste totale marktwaarde, ging in totaal bijna 18 procent omlaag.

Beleggers zijn de laatste tijd enthousiaster over crypto’s, onder meer door de beursgang van Coinbase, het grootste handelsplatform voor digitale valuta in de Verenigde Staten. De waarde van dat bedrijf wordt geschat op tientallen miljarden dollars.

Daarnaast steeg de prijs van cryptomunten de afgelopen weken naar recordhoogtes, doordat grote bedrijven digitale valuta’s omarmen. Zo aanvaardt Tesla de bitcoin als betaalmiddel en accepteren ook betalingsbedrijven als Mastercard, Visa en PayPal betalingen met cryptomunten.

Overheden onderzoeken de risico’s van het betaalmiddel nu steeds meer beleggers interesse in crypto’s krijgen. Jerome Powell, de baas van de Amerikaanse centrale bank de Federal Reserve, vergeleek de bitcoin afgelopen week al met goud. Hij stelde dat het meer een vehikel is voor speculatie dan daadwerkelijke betalingen. Ook Christine Lagarde, de baas van de Europese Centrale Bank, uitte haar kritiek op crypto’s en de manier waarop ze criminele activiteiten zouden faciliteren.

Vrijdag maakte de Turkse centrale bank nog bekend dat cryptovaluta zowel direct als indirect niet meer mogen worden gebruikt als betaalmiddel. Volgens de toezichthouder veroorzaken bitcoins en andere digitale valuta transactierisico’s en onherstelbare schade.

Misschien ook interessant?

Bitcoin heeft een groot probleem als de technische opzet niet verandert en energiezuiniger wordt, zegt de medeoprichter van Ripple

Het milieuvervuilende aspect van de bitcoin lijkt hét nieuwe gespreksonderwerp te zijn geworden. Chris Larsen, medeoprichter van de op drie na grootste cryptomunt Ripple (XRP), zegt in een recente bijdrage op de site Medium dat bitcoin afstand […]

Lees meer

Bitcoin en Ethereum kelderen terwijl $4 miljard aan opties verlopen

De grootste twee cryptocurrencies hebben het vandaag moeilijk, nu een recordaantal ETH-optiecontracten afloopt. Recordaantal ETH-opties loopt af Bitcoin (BTC), Ethereum (ETH) en de bredere markt hebben de afgelopen 24 uur een grote klap gekregen. De twee grootste cryptocurrencies […]

Lees meer

Ripple zakt richting $0,80-grens, ook Bitcoin en Ethereum verliezen terrein

Bitcoin-prijs verlengde zijn daling tot onder $38.500 en $38.000. Ethereum testte de ondersteuningszone van $2.300, XRP ging richting $0,820. XDC steeg met meer dan 38% en TFUEL steeg met 21%. Bitcoin-prijs begon een nieuwe daling […]

Lees meer