Woensdag - 29 November 2023 /

Techmiljardair Peter Thiel waarschuwt: de bitcoin kan dienen als ‘financieel wapen’ van China om de dollar te verzwakken

Techmiljardair Peter Thiel, een van de meest prominente durfkapitalisten van Silicon Valley, suggereerde deze week tijdens een virtueel seminar van de Richard Nixon Foundation dat de bitcoin een bedreiging kan vormen voor de Verenigde Staten.

“Hoewel ik uitgesproken pro-crypto en pro-bitcoin ben, vraag ik me af of bitcoin inmiddels niet ook gedeeltelijk moet worden gezien als een Chinees financieel wapen tegen de VS”, zei Thiel. “Het bedreigt in algemene zin valuta die worden uitgegeven door centrale banken, maar het bedreigt vooral de Amerikaanse dollar. En China wil dingen doen om de dollar te verzwakken.”

Thiel ging tijdens het seminar in op de positie van de dollar als belangrijkste reservevaluta in de wereld. China heeft op termijn baat bij een verzwakking van de dominantie van de dollar. Als China meewerkt aan het sterker maken van de bitcoin in de wereld, ten nadele van de dollar, moet de VS volgens Thiel vanuit geopolitiek perspectief gaan kijken naar de rol van de bitcoin.

In dit verband is onder meer interessant dat het goedkeuren van transacties op de blockchain van de bitcoin momenteel overwegend gebeurt door ‘miners’ die vanuit China opereren.

China faciliteert dus op grote schaal het in stand houden van het netwerk van de bitcoin. Tegelijk legt de Chinese overheid scherpe restricties op bij het binnenlandse gebruik van cryptovaluta door de eigen burgers.

Wat betreft het binnenlandse gebruik van cryptovaluta kiest China een andere route: het Aziatische land creëerde onlangs haar eigen digitale munt, een cyberyuan, die wordt gecontroleerd door de centrale bank van China. Thiel noemde dit een “totalitair meetinstrument”, in plaats van een echte cryptomunt die juist is gebaseerd op een decentraal netwerk waar overheden geen grip op hebben.

Peter Thiel: eigenzinnige techmiljardair

Thiel is onder meer mede-oprichter van betalingsdienst Paypal. Hij is ook betrokken bij softwarebedrijf Palantir Technologies, dat analytische software levert die gebruikmaakt van big data. Onder meer banken en Amerikaanse veiligheidsdiensten zoals de FBI en de CIA werken daarmee.

Thiel steunde in 2016 de presidentscampagne van voormalig president Donald Trump.

De techmiljardair was op het seminar van deze week in gezelschap van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien. Beiden dienden onder Donald Trump.

De discussie van het drietal richtte zich grotendeels op techkwesties en de betrekkingen tussen de VS en China.

Thiel, die bekendstaat om zijn controversiële standpunten, bekritiseerde tijdens het seminar ook Google en Apple. Die bedrijven werken volgens hem te nauw samen met China.

Thiel verwijt Google dat het werkt aan projecten voor kunstmatige intelligentie en dat de techgigant op dit vlak in feite samenwerkt met het Chinese leger en niet met het Amerikaanse leger.

Daarnaast riep Thiel op tot strenger toezicht op Apple, “omdat de hele toeleveringsketen van iPhones in China ligt”.

Misschien ook interessant?

Tesla krikt winst flink op met verkoop van bitcoin

Tesla heeft het afgelopen kwartaal 10 procent van haar bitcoin verkocht en heeft daarmee de kwartaalcijfers flink opgekrikt. Volgens topman Elon Musk is de verkoop bedoeld om te laten zien dat bitcoin een serieus alternatief […]

Lees meer

Bitcoin koers houdt stand, Ethereum bereikt weer nieuw record en deze altcoin stijgt 100%!

Gisterenochtend zagen we in de cryptocurrency markt vooral correcties, maar later op de dag begonnen de meeste koersen weer te herstellen. De totale marktkapitalisatie steeg met ongeveer 5% van $2,35 biljoen naar $2,47 biljoen, het hoogste ooit, […]

Lees meer

Elon Musk Het echte gevecht is tussen fiat en crypto

Elon Musk heeft gisteren weer van zich laten horen op Twitter. Ditmaal beantwoordde hij een vraag van zijn één van zijn volgers die zich afvroeg wat zijn gedachten waren over de “peeps” die boos op hem […]

Lees meer