Woensdag - 5 Oktober 2022 /

Techmiljardair Peter Thiel waarschuwt: de bitcoin kan dienen als ‘financieel wapen’ van China om de dollar te verzwakken

Techmiljardair Peter Thiel, een van de meest prominente durfkapitalisten van Silicon Valley, suggereerde deze week tijdens een virtueel seminar van de Richard Nixon Foundation dat de bitcoin een bedreiging kan vormen voor de Verenigde Staten.

“Hoewel ik uitgesproken pro-crypto en pro-bitcoin ben, vraag ik me af of bitcoin inmiddels niet ook gedeeltelijk moet worden gezien als een Chinees financieel wapen tegen de VS”, zei Thiel. “Het bedreigt in algemene zin valuta die worden uitgegeven door centrale banken, maar het bedreigt vooral de Amerikaanse dollar. En China wil dingen doen om de dollar te verzwakken.”

Thiel ging tijdens het seminar in op de positie van de dollar als belangrijkste reservevaluta in de wereld. China heeft op termijn baat bij een verzwakking van de dominantie van de dollar. Als China meewerkt aan het sterker maken van de bitcoin in de wereld, ten nadele van de dollar, moet de VS volgens Thiel vanuit geopolitiek perspectief gaan kijken naar de rol van de bitcoin.

In dit verband is onder meer interessant dat het goedkeuren van transacties op de blockchain van de bitcoin momenteel overwegend gebeurt door ‘miners’ die vanuit China opereren.

China faciliteert dus op grote schaal het in stand houden van het netwerk van de bitcoin. Tegelijk legt de Chinese overheid scherpe restricties op bij het binnenlandse gebruik van cryptovaluta door de eigen burgers.

Wat betreft het binnenlandse gebruik van cryptovaluta kiest China een andere route: het Aziatische land creëerde onlangs haar eigen digitale munt, een cyberyuan, die wordt gecontroleerd door de centrale bank van China. Thiel noemde dit een “totalitair meetinstrument”, in plaats van een echte cryptomunt die juist is gebaseerd op een decentraal netwerk waar overheden geen grip op hebben.

Peter Thiel: eigenzinnige techmiljardair

Thiel is onder meer mede-oprichter van betalingsdienst Paypal. Hij is ook betrokken bij softwarebedrijf Palantir Technologies, dat analytische software levert die gebruikmaakt van big data. Onder meer banken en Amerikaanse veiligheidsdiensten zoals de FBI en de CIA werken daarmee.

Thiel steunde in 2016 de presidentscampagne van voormalig president Donald Trump.

De techmiljardair was op het seminar van deze week in gezelschap van voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en voormalig nationaal veiligheidsadviseur Robert O’Brien. Beiden dienden onder Donald Trump.

De discussie van het drietal richtte zich grotendeels op techkwesties en de betrekkingen tussen de VS en China.

Thiel, die bekendstaat om zijn controversiële standpunten, bekritiseerde tijdens het seminar ook Google en Apple. Die bedrijven werken volgens hem te nauw samen met China.

Thiel verwijt Google dat het werkt aan projecten voor kunstmatige intelligentie en dat de techgigant op dit vlak in feite samenwerkt met het Chinese leger en niet met het Amerikaanse leger.

Daarnaast riep Thiel op tot strenger toezicht op Apple, “omdat de hele toeleveringsketen van iPhones in China ligt”.

Misschien ook interessant?

Bitcoin als nieuwe drug: politie doet bijzondere ontdekking bij inval

De politie in Sandwell (naast Birmingham) deed een bijzondere ontdekking toen het korps zocht naar een cannabiskwekerij. Ze vielen namelijk binnen bij een plek waar Bitcoin gemined werden. De daders hadden op illegale wijze elektriciteit […]

Lees meer

Bitcoin begint opnieuw beter te presteren, Ethereum en Altcoins dalen

Bitcoin-prijs slaagde erin boven de ondersteuningszone van $32.000 te blijven. Ethereum consolideert boven $2.000, XRP zou $0,620 opnieuw kunnen bezoeken. STX en XDC zijn meer dan 6% gestegen. Bitcoin-prijs breidde zijn daling uit tot onder […]

Lees meer

Bitcoin dominantie onder de 50% voor het eerst sinds 3 jaar

Een verzwakkende aanwezigheid van Bitcoin zou altcoins de moonshot kunnen geven waar ze al drie jaar op wachten. Bitcoin (BTC) daalde op 22 april opnieuw naar recente dieptepunten in de buurt van $ 52.000 en […]

Lees meer