Zaterdag - 18 Mei 2024 /

Duitsland zet sluizen open voor Bitcoin beleggingen

Maar liefst €350 miljard kan deze donderdag de cryptomarkt gaan betreden nadat een eerder dit jaar aangenomen wet in Duitsland van kracht wordt.

De nieuwe Fondsstandortgesetz staat 4.000 bestaande speciale fondsen (spezialfonds) – en ook nieuwe speciale fondsen – toe om tot 20% te beleggen in bitcoin en eth.

Voorheen was het voor dergelijke fondsen verboden om enig percentage aan crypto’s toe te wijzen, maar nu kan de naar schatting 1,87 biljoen euro onder hun beheer worden gediversifieerd in bitcoin.

Ze zijn vrij om te kiezen hoeveel ze investeren tot 20%, waarbij deze wet een implementatie is van een richtlijn van de Europese Unie, wat suggereert dat deze nieuwe toelaatbaarheid in heel Europa komt.

“Dit zal niet van de ene op de andere dag gebeuren, maar we hebben het over het grootste investeringsvehikel dat we in Duitsland hebben – letterlijk al het geld zit daarin”, zegt Sven Hildebrandt, CEO van Distributed Ledger Consulting (DLC), die aan deze wet heeft meegewerkt.

De wet heeft een bredere en meer algemene toepasbaarheid door niet specifiek te zijn voor crypto, maar vooral pensioen- en verzekeringsfondsen, die graag gebruik maken van deze spezialfondsen, de mogelijkheid te geven om te diversifiëren. In een toelichting zegt Jacqueline Winter van Blockchain Capital:

“Spezialfonds worden beschouwd als het Duitse institutionele fondsvehikel bij uitstek voor de meeste liquide activaklassen, en voor vastgoed binnen afzonderlijke structuren.

Gesegmenteerde Spezialfondsen maken het mogelijk om activa te laten beheren door verschillende onderliggende managers met een uniforme rapportage onder de paraplu van een zogenaamde Master KVG-structuur.

De Master-KVG is een Duitse gereguleerde beleggingsbeheermaatschappij die is geautoriseerd door en onder toezicht staat van de Duitse federale financiële toezichthoudende autoriteit (Bundesanstalt für Finanzdiensleistungsaufsicht, de “BaFin”) en een vergunning heeft op grond van de Duitse investeringswet.”

In 2018 klaagden sommige Amerikaanse pensioenfonds beheerders voortdurend over het feit dat ze werden beperkt in het beleggen in bitcoin, vandaar dat ze echt een ETF wilden, aangezien voor aandelen andere criteria gelden.

Duitsland is tot nu toe de enige jurisdictie, voor zover wij weten, die deze beperking opheft, maar alleen voor speciale fondsen die over het algemeen niet toegankelijk zijn voor het publiek.

Voor publieke fondsen blijft de beperking bestaan, waarbij de Duitse federale vereniging van alternatieve beleggingen (BAI) vraagt om een uitbreiding naar publieke fondsen.

“In een wereld die steeds digitaler wordt, was het voor ons absoluut noodzakelijk dat beleggingen in crypto waarden in ieder geval voor Spezial-AIF’s worden toegestaan. Op het gebied van retail fondsen moet dit nu gepaard gaan met een wijziging van de UCITS-richtlijn (OGAW-Richtlinie)”, aldus Frank Dornseifer, MD bij BAI.

De huidige marktkapitalisatie van Bitcoin is $678 miljard, met deze wet is een instroom van meer dan de helft van de marktkapitalisatie mogelijk, maar een dergelijke diversificatie zou je denken dat het een beetje geleidelijk zou gaan. Een aanhoudende geleidelijke instroom kan echter toch hetzelfde effect hebben.

Dat is met name het geval in een klimaat van negatieve rentetarieven, waardoor Duitsers in de richting van verzekeringsproducten stromen voor een nog steeds magere rente van 2% per jaar.

Crypto’s kunnen veel grotere winsten opleveren, maar ze zijn ook een stuk volatieler. Spezialfonds zijn echter meestal langetermijninvesteringen, en op lange termijn zou het zeer beperkte aanbod van 21 miljoen bitcoins een behoorlijk jaarlijks rendement kunnen opleveren.

Een deel van deze bijna twee biljoen zal dus waarschijnlijk diversifiëren naar bitcoin, die net een nieuwe markt heeft gekregen die in twee dagen van start is gegaan.

Misschien ook interessant?

Econoom Peter Schiff is kritisch over de bitcoin, maar ziet ook grote problemen voor de dollar

Econoom en beurshandelaar Peter Schiff noemt de bitcoin waardeloos en verklaart zijn eigen zoon voor gek omdat die er geld in steekt. Hij zei dit afgelopen week tijdens een interview voor RealVision. De hoofdeconoom van vermogensbeheerder Euro Pacific […]

Lees meer

Gaan Elon Musk en Tesla binnenkort weer bitcoin (BTC) accepteren als betaalmiddel

In mei van dit jaar kondigde Elon Musk, CEO van Tesla, op Twitter aan dat het autobedrijf niet langer bitcoins (BTC) zou accepteren als betaalmiddel. Musk gaf als reden aan dat het energieverbruik van bitcoin en de gevolgen […]

Lees meer

WAAROM EEN AMERIKAANSE BITCOIN ETF ER IN Q3 VAN DIT JAAR WEL EENS ZIT AAN TE KOMEN

Al verschillende jaren wordt er al gesproken over een Amerikaanse Bitcoin ETF (Exchange Traded Fund). Maar het verlossende nieuws is tot op heden uitgebleven. In Canada en Brazilië zijn er sinds dit jaar al wel ETF’s te […]

Lees meer