Donderdag - 1 Juni 2023 /

Hackers stelen bitcoin (BTC) van politie in Nieuw Zeeland

Helaas komt het nog altijd veels te vaak voor. Hackers en criminelen die grote hoeveelheden cryptocurrencies stelen of gebruiken voor ransomware aanvallen. Dit keer is het raak in Nieuw Zeeland. Daar hadden criminelen wel heel veel lef, want er werd bitcoin (BTC) gestolen van de politie.

Geld bedoeld voor witwaszaak

De politie in Nieuw Zeeland had voor een geheime zaak tegen enkele verdachten in een grote witwaszaak zo’n $45.000 aan bitcoin op een wallet gestalt. Tot de grote schrik van de politie aldaar bleek op een gegeven moment al het geld te zijn verdwenen.

Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat politie enkele interne onderzoeken ging uitvoeren. Uit een van die onderzoeken bleek dat de politie onvoorzichtig is geweest met het geld wat ervoor heeft kunnen zorgen dat het geld gestolen kon worden. Er is nog niet bekend wie er met de bitcoins vandoor is gegaan.

“De politie gaat zich inzetten om te leren van het incident en om betere processen in te voeren die moeten voorkomen dat iets vergelijkbaars nog een keer kan gebeuren”

Volgens politiecommissaris Stuart Mills zijn de daders waarschijnlijk niet gevestigd in Nieuw Zeeland en onderdeel van een groter netwerk dat zich richt op kwetsbare crypto wallets. Verdere onderzoeken lopen nog.

Fout van de politie

Crypto wallets beschikken altijd over een public key en een private key. Vooral de private key is van groot belang. Bij de beschikking over de private key heb je als het ware toegang tot de wallet en het geld.

De hackers bleken in dit geval de private key te hebben bemachtigd. Volgens oprichter van BitPrime, Ross Carter-Brown, zou de politie dan ook moeten kijken hoe het kan dat deze private key zo makkelijk te bemachtigen was.

“Deze private key hebben is hetzelfde als geld hebben. Als ik de leiding zou hebben over het onderzoek zou ik gaan kijken wie inzage had tot de private keys of de backup hiervan.”

Het is volgens hem ook onwaarschijnlijk dat iemand zomaar deze private key uit handen zou hebben gegeven.

Wat uiteindelijk ertoe heeft kunnen leiden dat de politie zo in het ootje genomen werd moet nog maar blijken. Helaas is dit wel weer een geval van hackers die geld uit een crypto wallet weten te stelen. Blijf daarom ten alle tijden veilig omgaan met je wallets.

Misschien ook interessant?

Bitcoiner Michael Saylor’s Netto Waarde is nu hoger dan die van Peter Schiff $2 Miljard Vs $70 Miljoen

Prominent Bitcoin tegenstander, fondsbeheerder en CEO van Euro Pacific Capital, die de voorkeur geeft aan goud als waardeopslag, heeft via Twitter laten weten dat de nettowaarde van Michael Saylor de zijne heeft overtroffen. Saylor is […]

Lees meer

Bitcoin is ‘goedkoop’ zegt Dan Morehead CEO van Pantera

Bitcoin is momenteel “goedkoop” ten opzichte van zijn trend, volgens de chief executive officer van cryptocurrency investeringsfirma Pantera Capital, Dan Morehead. In een maandelijkse nieuwsbrief stelde Morehead dat dit het beste moment is om bitcoin […]

Lees meer

AANTAL BEREIKBARE NODES OP HET BITCOIN-NETWERK BEREIKT NIEUWE ALL-TIME HIGH

Het aantal bereikbare nodes op het Bitcoin-netwerk heeft voor het eerst de grens van 13.000 overschreden. Volgens gegevens van het statistiekendashboard van het Bitcoin-netwerk, Bitnodes.io, werd deze mijlpaal bereikt op 5 juli toen het aantal bereikbare nodes de […]

Lees meer