Woensdag - 24 April 2024 /

Hackers stelen bitcoin (BTC) van politie in Nieuw Zeeland

Helaas komt het nog altijd veels te vaak voor. Hackers en criminelen die grote hoeveelheden cryptocurrencies stelen of gebruiken voor ransomware aanvallen. Dit keer is het raak in Nieuw Zeeland. Daar hadden criminelen wel heel veel lef, want er werd bitcoin (BTC) gestolen van de politie.

Geld bedoeld voor witwaszaak

De politie in Nieuw Zeeland had voor een geheime zaak tegen enkele verdachten in een grote witwaszaak zo’n $45.000 aan bitcoin op een wallet gestalt. Tot de grote schrik van de politie aldaar bleek op een gegeven moment al het geld te zijn verdwenen.

Deze gebeurtenis zorgde ervoor dat politie enkele interne onderzoeken ging uitvoeren. Uit een van die onderzoeken bleek dat de politie onvoorzichtig is geweest met het geld wat ervoor heeft kunnen zorgen dat het geld gestolen kon worden. Er is nog niet bekend wie er met de bitcoins vandoor is gegaan.

“De politie gaat zich inzetten om te leren van het incident en om betere processen in te voeren die moeten voorkomen dat iets vergelijkbaars nog een keer kan gebeuren”

Volgens politiecommissaris Stuart Mills zijn de daders waarschijnlijk niet gevestigd in Nieuw Zeeland en onderdeel van een groter netwerk dat zich richt op kwetsbare crypto wallets. Verdere onderzoeken lopen nog.

Fout van de politie

Crypto wallets beschikken altijd over een public key en een private key. Vooral de private key is van groot belang. Bij de beschikking over de private key heb je als het ware toegang tot de wallet en het geld.

De hackers bleken in dit geval de private key te hebben bemachtigd. Volgens oprichter van BitPrime, Ross Carter-Brown, zou de politie dan ook moeten kijken hoe het kan dat deze private key zo makkelijk te bemachtigen was.

“Deze private key hebben is hetzelfde als geld hebben. Als ik de leiding zou hebben over het onderzoek zou ik gaan kijken wie inzage had tot de private keys of de backup hiervan.”

Het is volgens hem ook onwaarschijnlijk dat iemand zomaar deze private key uit handen zou hebben gegeven.

Wat uiteindelijk ertoe heeft kunnen leiden dat de politie zo in het ootje genomen werd moet nog maar blijken. Helaas is dit wel weer een geval van hackers die geld uit een crypto wallet weten te stelen. Blijf daarom ten alle tijden veilig omgaan met je wallets.

Misschien ook interessant?

Goldman Sachs biedt futures op Bitcoin en Ethereum aan

Goldman Sachs is van plan om producten aan te bieden die niet alleen bitcoin, maar ook andere cryptocurrency’s vertegenwoordigen. De investeringsbank zal beginnen met het aanbieden van opties en futures op Ethereum, aldus Bloomberg. Toekomst […]

Lees meer

BITCOIN KOERS HERSTELT NA DALING, MAAR KAN NOG RICHTING $24.000 DALEN

Het was gisteren even schrikken toen de Bitcoin koers onder het $30.000 niveau daalde. Bitcoin daalde namelijk naar een dieptepunt van $28.800. Gelukkig was de daling van korte duur en stegen we binnen enkele uren […]

Lees meer

Eerste Nederlandse bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) geldautomaten bedrijf krijgt goedkeuring DNB

Via de geldautomaten van Byecoin is het nu weer mogelijk in Nederland om contant geld om te zetten in bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Dat kondigt het bedrijf op 24 juni aan op zijn website. Byecoin heeft namelijk toestemming […]

Lees meer