Donderdag - 1 Juni 2023 /

Bitcoin duikt onder grens van $30.000

AMSTERDAM – Het verlies voor cryptomunt bitcoin zet dinsdag hard door, met een daling van de prijs tot onder $30.000. Marktvorsers wijzen onder meer naar China, waar het ’minen’ of produceren van de munt evenals de handel aan banden is gelegd.

Dinsdagmiddag rond half drie daalde de oudste cryptomunt met bijna 10% verlies in de laatste 24 uur volgens de site Coindesk.com naar $29.530. Sinds 1 januari dit jaar is de bitcoinkoers daar niet meer geweest.

Ook de nummer twee van de munten, ethereum, en andere populaire crypto’s als ripple, cardano en de recent door Tesla-topman Elon Musk omarmde dogecoin-crypto zakken dinsdagmiddag fors in prijs.

De centrale bank van China heeft de grote betaaldienst Alipay, met ruim een miljard gebruikers, opgedragen niet langer mee te doen aan de aan- en verkoop van cryptomunten. Dat verbod is ook opgelegd aan banken in China.

China is een van de grote ’miners’ van cryptomunten. De provincie Sichuan geldt als een bakermatten van de productie, maar Peking heeft hier afgelopen dagen opgetreden, melden bronnen. Dat zou een beperking van 90% van alle nieuwe crypto kunnen betekenen.

Vaak is het verdwijnen van miners ook weer een signaal voor andere om in de markt te gaan, zij zoeken daarvoor regio’s met de laagste energieprijzen op.

’Doden-kruis’

Technisch analisten waarschuwden afgelopen dagen bovendien al voor het bereiken van een cruciale grens voor de cryptomunt, de death cross. Daarbij is er zoveel verkoopdruk gekomen dat de lijn van het 50-daags koersgemiddelde opeens de lijn van het 200-daags gemiddelde neerwaarts gaat doorbreken.

Dat zou tot een nieuw verkoopsignaal bij beleggers leiden. Ingestelde algoritmes luiden dan een verkoop in. Hoewel andere algoritmes dat vaak weer als koopsignaal zien.

Aan de koperskant doet Michael Saylor van het MicroStrategy-fonds goede zaken: hij zette voor bijna een half miljard aan obligaties in de markt om er cryptomunten voor te kopen. Hij bezit naar eigen zeggen nu ruim 100.000 bitcoins, bedoeld voor aandeelhouders.

In de verkoopgolf meldde Zwitserland zich vrijdag: de grote bank BBVA deed het loket open voor handel in bitcoins voor zijn vermogende klanten. Ook Goldman Sachs biedt de service aan voor zijn doorgaans vermogende klandizie.

Misschien ook interessant?

Turkse handelsplatformen cryptomunten onder scherper toezicht

Turkije heeft handelsplatformen voor digitale munten zoals bitcoins onder strengere regelgeving geplaatst om witwaspraktijken en financiering van terrorisme tegen te gaan. Daarmee voert de Turkse regering de druk op de markt voor cryptomunten verder op. […]

Lees meer

Bitcoin is ‘goedkoop’ zegt Dan Morehead CEO van Pantera

Bitcoin is momenteel “goedkoop” ten opzichte van zijn trend, volgens de chief executive officer van cryptocurrency investeringsfirma Pantera Capital, Dan Morehead. In een maandelijkse nieuwsbrief stelde Morehead dat dit het beste moment is om bitcoin […]

Lees meer

Beroemde ‘Big Short’-belegger waarschuwt voor ‘Moeder van alle crashes’ door Bitcoin!

De bekende ‘Big Short’-belegger Michael Burry waarschuwt voor een gigantische crash door onder andere Bitcoin. Deze bekende hedgefondsmanager heet Michael Burry, beroemd om zijn voorspelling van de financiële crisis van 2008. Hierdoor is hij ‘short’ […]

Lees meer